Oijnk! vertrekt uit winkelcentrum

Wat was het een mooi avontuur in het centrum van het Brabantse Veghel. Een winkel runnen met alles van het varken, zoals vlees, borstels, snoep, verzorgingsproducten en producten waar mensen totaal niet van verwachten dat er varken in zou zitten. Aan de hand van de blokken met foto’s en onze kast hebben we vaak het verhaal van het varken mogen vertellen. Doordat het visueel is, krijgen consumenten er een beeld bij en verbazen ze zich.

 


Miriam Berkvens © Studio Van Assendelft

 

Het was ook spannend. De winkel ging op 1 oktober 2020 open. Midden in coronatijd. Wie had gedacht dat die periode zo lang zou duren en zoveel impact zou hebben? Maar nog spannender was de ’tegendemonstratie’, drie weken na de opening. Dan ga je jezelf wel afvragen: doen we dit wel goed? Zijn wij echt zo crimineel als dat geschreven staat in de e-mails die we krijgen? Je gaat aan jezelf twijfelen, maar ook aan iedereen die in de winkel komt. Verschrikkelijk.

 

Gelukkig mocht die demonstratie niet recht voor onze alles-van-het-varkenwinkel plaatsvinden, maar op de Veghelse markt. Wat was er in de week eraan voorafgaand en tijdens de demonstratie veel steun vanuit de varkenshouderij. Chapeau. Dit deed is ons goed. Ook kwamen inwoners uit Veghel vertellen dat de mensen op de markt echt niet goed bezig waren en dat we een mooie winkel hebben en het ook nodig is dat dit verhaal wordt verteld. Daar doen we het uiteindelijk voor.

Gezellig was de workshop ‘zelf snoepjes maken’. Al die kinderen – in de coronaperiode – en daarna de volwassenen verbaasden zich over waar overal varken in zat. Zo konden we het verhaal vertellen en hen laten genieten van lekkere snoepjes.

Per 1 maart 2024 gaat de winkel in Veghel dicht. Vanaf half mei, de exacte datum volgt nog, gaan we verder op Heieindseweg 1a in Mariahout. Op vrijdag en zaterdag zijn we open, maar ook op afspraak.

Miriam Berkvens
Oijnk! in Veghel

Bron: varkens.nl