Eigenaar Miriam bij de nieuwe winkel

In Veghel is een varkenswinkel geopend:

‘Zit ook in snoep en shampoo’

In Veghel is donderdag 1 oktober de eerste echte varkenswinkel van Nederland geopend: Oijnk! De eigenaren willen met de winkel laten zien dat de wereld niet zonder dit dier kan. Maar is dat ook zo?

Marcel en Miriam Berkvens hebben naast een eigen varkenshouderij nu ook een varkenswinkel. “We hebben het altijd al leuk gevonden om mensen te vertellen over dit waardevolle dier”, vertelt Miriam aan EditieNL.

Van snoep tot servies

In de winkel is veel meer dan alleen maar vlees te vinden. “Veel mensen beseffen niet dat varkens worden gebruikt voor allerlei producten: snoep, shampoos, tandpasta, zeep, stiften, borstels, servies… Zo veel dat je er een winkel mee kan vullen. Dus dat hebben we gedaan.”

Ze hoopt ook meteen iets goeds te doen voor het imago van varkenshouderijen. “De afgelopen jaren wordt het beeld geschetst dat de dieren in kleine stallen leven en dat we veel antibiotica gebruiken. Terwijl dat bij veel houderijen niet het geval is.”

 

Voedselverspilling tegengaan

Volgens Miriam hebben we varkens harder nodig dan veel mensen denken. “Naast het feit dat je vrijwel alles van het dier kan gebruiken, helpen varkens voedselverspilling tegen te gaan. Ze eten veel restproducten op die mensen niet meer willen, zoals aardappelschillen en oud brood.”

Verspillingsdeskundige Toine Timmermans van de Wageningen University & Research beaamt dat. “Het eten van restproducten is een belangrijke rol van varkens. Denk aan bierbostel, het restproduct van bierbrouwerijen. Daar houden we jaarlijks enorm veel van over. Dat gaat naar de veehouderij”, zegt hij tegen EditieNL.

 

Alternatieven

Toch denkt hij dat we theoretisch gezien zonder het varken kunnen. “Tegenwoordig is overal wel een alternatief voor te bedenken. Zo zijn er veel vleesvervangende producten. Maar ook voor varkensgelatine, dat gebruikt wordt voor snoep en shampoos, heb je veganistische vervangers. De kwaliteit daarvan is hetzelfde.”

Het grote probleem is volgens hem de prijs, omdat deze alternatieve producten nog niet op grote schaal worden geproduceerd. “Daarom zijn die plantaardige alternatieven wel vaak duurder. Het heeft natuurlijk een tijd geduurd voordat er plantaardige alternatieven waren die de gemiddelde consumenten acceptabel vonden.”

Hij verwacht dat we in de toekomst alleen maar minder dierlijke producten zullen gebruiken. “Dat is minder milieubelastend en ook beter voor de gezondheid. En als er meer plantaardige alternatieven worden geproduceerd, daalt de prijs ook.”

Niet wenselijk

Toch betwijfelt Timmermans of een leven zonder varkens wenselijk is. “Uiteindelijk wordt ons voedselsysteem er naar mijn mening niet beter van als we helemaal geen dieren meer gebruiken. Dan krijg je te maken met heel veel verspilling van grondstoffen en is de druk op het milieu hoger.”

Bron: EditieNL

X